Træning i arbejdstiden styrker medarbejdernes trivsel og virksomhedens forhandlingsposition

fredag d. 14. juni, 2019

Træningsprogrammet 2x7 minutter viser, at den forebyggende sundhedsindsats betaler sig. Efter medarbejderne er begyndt at træne i arbejdstiden, oplever de færre smerter og gør mindre brug af behandlingsforsikringen.

Af Kristine Seest

Efter blot otte uger med træning i arbejdstiden oplever 26 procent af medarbejderne i Willis Towers Watson, at de aldrig har hovedpine – en stigning på 11,4 procentpoint. Det viser en effektmåling af træningsprogrammet 2x7 minutter, som Willis Towers Watson har gennemført.

Træningsprogrammet er målrettet arbejdspladser med både stillesiddende og fysisk belastende arbejde og er et konkret eksempel på, hvad en virksomhed kan gøre for at styrke indsatsen på sundhedsområdet – og for at skifte fokus fra behandling til forebyggelse.

En af de virksomheder, der har indført træningsprogrammet 2x7 minutter som et tilbud til deres medarbejdere, er Danske Diakonhjem, der er den største ikke-kommunale aktør på ældreområdet i Danmark.

»Vi har valgt træningsprogrammet ud fra tanken om, at vi skal passe godt på vores medarbejdere. Vi ser de syv minutters bevægelse to gange om dagen som en investering. Som virksomhed investerer vi i vores medarbejdere ved at stille programmet til rådighed i arbejdstiden, og samtidig giver vi medarbejderne mulighed for at investere i dem selv og deres egen sundhed ved at gennemføre øvelserne,« siger Lene Husted, der er lønchef i Danske Diakonhjem og ansvarlig for deres interne styregruppe for personalegoder og sundhedsordning.

Det sker helt automatisk
Træningsprogrammet toner automatisk frem på skærmen og sætter arbejdet på pause i syv minutter to gange om dagen. Den automatiske start betyder, at medarbejderne ikke selv skal huske at udføre øvelserne. Programmet består af forskellige instruktionsvideoer, der kan skræddersyes til virksomheden. På videoerne ser man en instruktør, der forklarer, hvordan man gennemfører øvelserne – og hvad de gør godt for. Videoerne starter på medarbejdernes egne computere eller på storskærme – og på den måde lægges der op til, at man både kan udføre træningen individuelt og sammen med sine kollegaer.

»Hos os lægger vi op til, at man kan lave øvelserne i fællesskab, så medarbejderne kan motivere hinanden til at få gennemført øvelserne. Vi har nu kørt programmet i et par måneder, og en medarbejder har blandt andet fortalt mig, at hun allerede kan mærke effekten. Hun har færre smerter i lænd og ryg og oplever færre gener – hendes krop er simpelthen blevet stærkere,« siger Lene Husted.

I rigtig mange virksomheder har medarbejderne adgang til forskellige former for behandling i tilfælde af smerter og lidelser, men den forebyggende indsats er ikke lige så udbredt, selvom den skaber positive resultater for både virksomhed og medarbejdere. Søren Egens Petersen, der er ansvarlig for Corporate Health Solutions i Willis Towers Watson, har været med til at få indført 2x7 minutter i Willis Towers Watson og er tilfreds med den effekt, som træningsprogrammet har haft.

»Vores effektmåling af 2x7 minutter viser, at en mindre forebyggende indsats kan nedbringe de smerter, som medarbejderne oplever i løbet af en arbejdsuge. Medarbejdernes sundhed og trivsel er det primære fokus, men vi kan også konstatere, at vores behandlingsforsikring bliver brugt mindre, efter at træningen er blevet indført. Det er relevant i en sammenhæng, hvor en virksomhed skal have sin behandlingsforsikring i udbud. Når en virksomhed kan bevise enten forebyggende tiltag eller en nedgang i medarbejdernes brug af forsikringen, så er der skabt et godt grundlag for ikke bare at opnå bedre trivsel blandt medarbejderne, men også en ny og bedre aftale,« siger Søren Egens Petersen.

Træningsprogrammet 2x7 minutter er udviklet af NielsenCare i samarbejde med Willis Towers Watson og tilbydes til alle virksomheder i Danmark.

Fysisk inaktivitet truer sundheden
Fysisk inaktivitet er ifølge Sundhedsstyrelsen en af de største risikofaktorer, der truer danskernes sundhed og trivsel. De daglige øvelser har da også haft stor effekt på medarbejderne i Willis Towers Watson, der i overvejende grad er beskæftiget med kundemøder og skrivebordsarbejde. Langt færre oplever, at de har smerter i hoved, nakke, skuldre, ryg og arme. Resultaterne efter otte ugers træning fremgår af de to figurer nedenfor.

Effekt af otte ugers træning med 2x7 minutter (ændring i procentpoint)

Figuren viser, hvor mange medarbejdere i Willis Towers Watson, der oplever smerter i hoved, nakke, skuldre, ryg og arme, efter at de har trænet 2x7 minutter i otte uger – effekten er opgjort i procentpoint og er baseret på opgørelserne i figuren nedenfor.

Smerter før og efter otte ugers træning med 2x7 minutter

Figuren viser, hvor mange af medarbejderne i Willis Towers Watson der oplever smerter i hoved, nakke, skuldre, ryg og arme før og efter otte ugers træning med 2x7 minutter.

Fordele ved træningsprogrammet 2x7 minutter

  • Træningsprogrammet 2x7 minutter kører to gange om dagen og tager kun syv minutter at gennemføre
  • Træningsprogrammet består af forskellige videoer, der kan skræddersyes til arbejdspladsen
  • Det kræver kun en stol at sidde på og et bord at læne sig op ad for at være med
  • Øvelserne har lav intensitet og kan derfor gennemføres i almindeligt arbejdstøj
  • Den enkelte medarbejder behøver blot at se på sin egen skærm for at følge med
  • Alle udfører øvelserne på samme tid, og det øger lysten til at være med og gør den daglige træning til en social begivenhed, der styrker fællesskabet

Ønsker du at høre mere om, hvordan din virksomhed kan komme i gang med træningsprogrammet 2x7 minutter, er du velkommen til at henvende dig til Willis Towers Watson.

Læs mere om træningsprogrammet og NielsenCare

kristine.seest@willistowerswatson.com